Ce urmează să se întâmple în Partidul Democrat după retragerea lui BIDEN. Procedura pentru nominalizarea unui nou candidat democrat la președinția SUA

Ce urmează să se întâmple în Partidul Democrat după retragerea lui BIDEN. Procedura pentru nominalizarea unui nou candidat democrat la președinția SUA
Publicat: 23/07/2024, 08:30
Actualizat: 23/07/2024, 09:52

Președintele Joe Biden a surprins alegătorii americani duminică, după ce a anunțat că se va retrage din cursa pentru președinția SUA. Deși își va duce la bun sfârșit  mandatul, Biden a anunțat că o susține pe vicepreședintele Kamala Harris pentru a-i lua locul în calitate de candidat al Partidului Democrat la președinția SUA.

Retragerea lui Biden aruncă partidul democrat în ape necunoscute, cu doar o lună înainte de Convenția Națională Democrată. Ultima dată când un președinte american în exercițiu a renunțat la campania pentru realegere a fost Lyndon Baines Johnson în 1968.

Președintele Biden a câștigat deja 3.896 de delegați în cadrul competițiilor primare democrate. Aceștia au votat anterior pentru o alianță Biden-Harris, dar în cele din urmă va depinde de ei să decidă ce candidat vor susține pentru nominalizarea democraților în timpul Convenției partidului de luna viitoare.

Profesorul universitar Dan Dungaciu, sociolog și expert în geopolitică, a oferit în exclusivitate pentru Gândul o analiză detaliată a procedurii de nominalizare a noului candidat democrat pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Procedura pentru nominalizarea noului candidat este de validare a acestuia, ceea ce se numește Convenția Democrată. Așa cum Donald Trump a fost validat de Convenția Republicană recent, viitorul candidat democrat va trebui validat în cadrul Convenției Democrate care va avea loc la Chicago, pe 19 august.

În mod tradițional, candidatul democrat este selectat prin alegeri primare, votate de democrații din întreaga țară.

În mod normal, lucrurile se întâmplă astfel: în alegeri de tip primaries este selectat, prin votul democraților, viitorul candidat democrat. Democrații l-au votat într-o proporție mare pe Joe Biden. Cei care se duc la Convenție sunt electori, reprezentanți ai democraților din toată America. Ei merg la Convenție cu mandatul primit de la cetățeni, care au votat covârșitor pentru Joe Biden. Evident că cei de la Convenție vor vota, sau, teoretic vorbind, trebuie să voteze Joe Biden, a explicat profesorul universitar.

Joe Biden a câștigat acest vot în proporție majoritară, însă un grup din cadrul Partidului Democrat a decis să-l scoată din cursă, invocând problemele sale de sănătate și incapacitatea de a îndeplini funcția de președinte.

„Să fim sinceri, domnul Biden nu mai făcea față de multă vreme,” a subliniat Dungaciu, adăugând că aceste probleme au fost mult timp trecute cu vederea de democrați.

În februarie 2024, un procuror care investiga modul în care domnul Biden a gestionat niște documente secrete a tras concluzia că Biden nici măcar nu poate fi trimis în judecată, deoarece este atât de în vârstă și uită atât de multe lucruri, încât ar fi inutil să-l trimiți în proces, pentru că niciun juriu nu l-ar condamna. Uitându-se la starea fizică și mentală a domniei sale, procurorul respectiv, în februarie 2024, a spus că Biden nu-și mai amintește nici măcar data la care a murit fiul său, a menționat expertul în geopolitică.

„Prima șansă o are Kamala Harris, dar pot apărea surprize”

Potrivit expertului, cu Biden scos din cursă, Convenția Democrată trebuie să aleagă un nou candidat pe 19 august, la Chicago.

Pe listă poate intra practic orice democrat, deoarece electorii nu mai sunt obligați să-l susțină pe domnul Biden. Prima șansă o are Kamala Harris, vicepreședinta în funcție, care a fost susținută de Biden și care are acces la fondurile de campanie colectate în numele lor, a explicat Dungaciu.

Totuși, profesorul avertizează că surprizele nu sunt excluse la Convenție.

Dacă cineva din establishmentul democrat îndrăznește să nu o susțină pe Harris, ar putea genera o reacție puternică din partea electoratului de culoare. Deși Harris are prima șansă, nu este cel mai respectat politician din cadrul democraților și pot apărea surprize, a mai spus el.

În opinia sa, deși Harris pare favorita inițială, Convenția Democrată din august se anunță a fi un eveniment plin de incertitudini și posibile răsturnări de situație. „Este un aspect tehnic care nu poate fi neglijat,” a reiterat Dungaciu, referindu-se la importanța fondurilor de campanie.

În contul de campanie al domnului Biden se află 91 de milioane de dolari. Acești bani nu pot fi folosiți decât de Kamala Harris, pentru că banii au fost colectați în numele candidatului Biden și al vicepreședintei Kamala Harris. Deci, una dintre problemele tehnice cele mai importante este că, dacă doamna Kamala Harris nu va fi candidatul democraților, se pierd acei bani. Deci este o problemă de circa 91 de milioane.

Sigur, acei bani, tehnic vorbind, se pot da în fondul Partidului Democrat sau pot fi folosiți pentru susținerea altor candidați, dar nu se pot da unui alt candidat în afara Kamalei Harris. Și aici este o chestiune care, după părerea mea, va influența mult viitoarea decizie. Nu spun că este singura, nu spun că doar în funcție de asta se va decide viitorul candidat. Deci, în acest moment, prima șansă o are doamna Kamala Harris, chiar dacă la Convenția Democrată pot apărea surprize și un alt candidat democrat poate câștiga, a completat Dan Dungaciu.

CITEȘTE ȘI:

Donald TRUMP vs. Kamala Harris: Ce ne spun sondajele / The HILL: „Harris este moștenitoarea clară acum”

ALEGERI în SUA. De ce s-a retras, de fapt, Joe Biden. Decizia, luată imediat ce a văzut raportul!

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?